torstai 20. maaliskuuta 2014

Samettinen mustikkasmoothie

Taas on löytynyt uusi, taivaallisen ihana aamusmoothiemaku :) Tässä pirtelössä maistuu niin vahvasti mustikka, että siihen on helppo piilottaa myös sellaisia makuja, jotka eivät muuten niin uppoa. Laitoin esimerkiksi tähän vehnänorasjauhetta, mutta se ei maistu pirtelössä nyt lainkaan (eikä hallitse väriä). 

Tykkään kyllä periaatteessa vehnänoraankin mausta, mutta joskus viherjauheeseen vaan kyllästyy, mutta haluaa silti saada klorofyllejä. Näin se onnistuu mustikan makuisena :) Mantelit ja carob-jauhe tuovat lisäksi pirtelöön samettisen pehmeyden.  


Jos et tunne vielä tuota carobia, selvennettäköön hieman. Se on Välimeren alueelta kotoisin oleva hernekasveihin kuuluva ikivihreä johanneksenleipäpuu, joka tunnetaan myös nimellä carob. Carobin hedelmät ovat palkoja, joiden hedelmälihassa sijaitsevat puun siemenet. Hedelmäliha on hyvin sokeripitoista ja siten luonnostaan makeaa. Se näyttää ja maistuu suklaalta ja siksi carobista valmistetaan suklaan ja kaakaon korviketta. Carob-suklaa on sitä paitsi rasva- ja energiapitoisuudeltaan vain murto-osa vastaavasta määrästä normisuklaata tai -kaakaota. Carobin hedelmäliha jauhetaan yleensä hienoksi jauheeksi tai siitä tehdään uutetta. Siemenistä voidaan tehdä myös kumia. (Lähde: Valvira)

Carob sisältää runsaasti muun muassa E-vitamiinia, fosforia ja kalsiumia. Carobin sanotaan parantavan ruoansulatusta, toimivan antioksidanttina ja alentavan kolesterolia. 



Samettinen mustikkasmoothie

1 luomubanaani
1-2 dl mustikoita
kookos-riisimaitoa
kourallinen luomumanteleita
2 rkl herneproteiinia
1 rkl carob-jauhetta
1/4 tl merilevärouhetta
1 rkl vehnänorasjauhetta
2 rkl Udo's oilia
5 rkl chiageeliä


Koska blenderiini ei suositella laitettavan mitään jäistä, laitoin jäiset mustikat sulamaan blenderin pohjalle jo illalla. Aamulla lisäsin muut aineet. Manteleita voisi tietysti myös liottaa yön yli, mutta hyvin ne kyllä murskautuvat liottamattakin. 


Chiageeli valmistuu siten, että lasiin tms. kippoon laitetaan jonkun verran chia-siemeniä ja loppu lasi kaadetaan täyteen raikasta kylmää vettä. Kun lasia säilyttää jääkaapissa, siihen muodostuu chiageeli. Sen, miten paljon siemeniä kannattaa laittaa suhteessa veteen, oppii huomaamaan kokeilemalla. Jos siemeniä on liian vähän, geeli jää vetiseksi. Yleensä laitan arviolta muutaman ruokalusikallisen siemeniä, mutta aika fiiliksen mukaan kaadan niitä purkkiini. Jos tuntuu, että laitoin siemeniä liian vähän, niitä voi aina lisätä :) 

PS. Manteleiden tilalla tai vaihtelun vuoksi voi käyttää myös tiikeripähkinöitä eli maamanteleita, sillä niiden maku on makean mantelinen. Tiikeripähkinöitä voi käyttää myös vaikka olisi allerginen pähkinöille, sillä maamantelit eivät ole oikeasti pähkinöitä vaan kastanajasädekaislan juurimukuloita. Kannattaa tosin muistaa liottaa niitä, sillä siten maamanteleista tulee hyvin rouskuvia. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Jos haluat piristää päivääni, kommentoi :)